Nieuwsbericht

15 jan 2020

Praten over de dood

Niet voor later, maar voor nu!

“Wilt u mij helpen om met mijn kinderen een gesprek te hebben over hoe het verder moet als mijn leven afloopt?” Zo begon een oudere alleenstaande dame – ik noem haar voor het gemak mevrouw van Dijk – haar gesprek in mijn nalatenschap praktijk. Vervolgens gaf ze aan dat ze het zo moeilijk vindt om met haar volwassen zoon en dochter te praten over de periode als zij er straks niet meer is. De vraag die mevrouw van Dijk aan mij stelde is niet uitzonderlijk. Ik merk dat veel mensen een gesprek over dit soort levensvragen liever voor zich uitschuiven, voornamelijk doordat ze niet goed weten hoe ze zo’n gesprek kunnen voeren. Met mevrouw van Dijk sprak ik over het belang voor haar en haar kinderen om zaken voor nu en later goed te regelen. We planden ons eerste gesprek bij haar thuis op een moment dat haar kinderen er ook bij konden zijn.

In de gesprekken met mevrouw van Dijk en haar kinderen gebruikte ik het persoonlijk levensdossier van Coöperatie Gaande-weg als leidraad. Daarmee werden alle zaken voor nu en later besproken en op maat vastgelegd. Naast het voordeel dat de administratie goed op orde komt en tevens toegankelijk wordt gemaakt voor nabestaanden werd ook advies gegeven op het gebied van het regelen van volmachten, testament, levenstestament en nalatenschapsplanning. Na afloop van de serie gesprekken was de opluchting bij mevrouw van Dijk en haar kinderen groot. Zij geven aan dat ze in een ontspannen sfeer flink aan het denken zijn gezet en vervolgens nu rust ervaren. Naast financiële en juridische vraagstukken hebben we veel aandacht besteed aan emotionele aspecten zoals goede zorg voor moeder aan het einde van haar leven, de mogelijkheden van een medische volmacht, een donorcodicil en een levenswensverklaring. Het was niet eenvoudig, maar ze vinden het erg fijn dat één en ander nu duidelijk op papier staat en goed is geregeld.
Wil je zelf ook zo’n waardevol gesprek met je naasten? Dan adviseer ik je om vooral een goed moment te creëren en het gesprek niet beladen te maken.

Zie je daar tegenop, dan kan een nalatenschapscoach je daar goed bij helpen.

Neem contact op

5 + 15 =

Praktijk voor hulp bij erfenis

André (A.L.A.) Post (Erkend Nalatenschapscoach)
Schepenveld 44
3891 ZK Zeewolde (Flevoland)
Mobiel: 06 5178 5625
Email: andre@andrepost.nl

Erkend Nalatenschapscoach

Een ICR erkend nalatenschapscoach is onafhankelijk, begrijpt juridische taal en kan deze op een persoonlijke en heldere manier uitleggen.

Coöperatie Gaande-weg

André Post is aangesloten bij Coöperatie Gaande-weg,
een samenwerking van gecertificeerde nalatenschapscoaches.

Delen op: