Nieuwsbericht

12 mrt 2020

Voorkom familieruzie

Bespreek erfenis aan goed doel

Familieruzie is te voorkomen door erfenis aan goed doel te bespreken. Nederlanders nemen steeds vaker goede doelen op in hun testament, blijkt onderzoek van 89 organisaties. Alleen durven ze dat veelal niet te vertellen aan familieleden. Daarom zijn de goede doelen een campagne begonnen om het onderwerp bespreekbaar te maken.

“Het zijn geen makkelijke kwesties”, zegt Mischa Stubenitsky. Hij is woordvoerder bij het KWF Kankerfonds en spreekt namens de goede doelen. Uit hun gezamenlijke onderzoek blijkt dat Nederlanders de onderwerpen geld en dood als zeer persoonlijk beschouwen. “Er rust een soort taboe op.”

Toch is het een goed idee om de nalatenschap te bespreken met familie en vrienden, vindt Wilbert Kolkman, hoogleraar familievermogensrecht. “Er is wel wat behoefte aan verwachtingsmanagement.” Door dit soort zaken bespreekbaar te maken, kunnen familieruzies worden voorkomen, zegt hij.

Nederlanders laten jaarlijks zo’n 300 miljoen euro na aan goede doelen, zegt Stubenitsky. Dat bedrag ligt hoger als ook religieuze instellingen zoals kerkgenootschappen worden meegerekend. Goede doelen zijn vrijgesteld van erfbelasting.

Nabestaanden kunnen de kont tegen de krib gooien als na de dood van een familielid blijkt dat een goed doel de erfenis krijgt. “Maar als een zoon al weet van de afspraken die zijn gemaakt, of als er zelfs een overeenkomst ligt, dan is er veel minder weerstand.”

Volgens Kolkman zou de overheid de wet moeten wijzigen. “In het erfrecht zijn afspraken die voor iemands dood worden gemaakt nu niet bindend: ze kunnen aan de kant worden geschoven. In bijvoorbeeld België is dat anders geregeld. Daar zijn afspraken over nalatenschappen wel geldig voor de wet.”

Belangrijk: Maar zolang het erfrecht niet wordt aangepast, is het zaak om het nalatenschap onderling te bespreken. In het testament kan dan bijvoorbeeld een percentage van de erfenis worden vastgelegd dat aan een goed doel wordt geschonken.

“Trek de agenda’s en ga er even voor zitten met familieleden”, besluit Stubenitsky. “Vertel hun wat je belangrijk vindt. Dan snappen de nabestaanden ook waarom je na je dood iets aan een goed doel wil schenken.”

Bron: nos.nl

Wilt u van gedachten wisselen over de mogelijkheden met betrekking tot uw eigen nalatenschap? Wenst u begeleiding bij eventuele vervolgstappen? Bent u op zoek naar informatie over erfgenamen, erven, doen en (na)laten? Vraag naar de mogelijkheden.

Neem contact op

7 + 2 =

Praktijk voor hulp bij erfenis

André (A.L.A.) Post (Erkend Nalatenschapscoach)
Schepenveld 44
3891 ZK Zeewolde (Flevoland)
Mobiel: 06 5178 5625
Email: andre@andrepost.nl

Erkend Nalatenschapscoach

Een ICR erkend nalatenschapscoach is onafhankelijk, begrijpt juridische taal en kan deze op een persoonlijke en heldere manier uitleggen.

Coöperatie Gaande-weg

André Post is aangesloten bij Coöperatie Gaande-weg,
een samenwerking van gecertificeerde nalatenschapscoaches.

Delen op: